Cecilia Kraitz
10 oktober- 1 november
URSPRUNG -Keramik i rakuteknik och collage
Den rakukeramik jag gör bränns i en vedeldad ugn utomhus. Raku är en keramisk brännteknik som utvecklades redan under 1500-talet i Japan. I den vedeldade ugnen gjorde man huvudsakligen teskålar som sedan användes som en del av den zenbuddistiska teceremonin. Jag bränner föremål i olika former. 
Collagen är en annan viktig del av mitt konstnärliga arbete. Det är en teknik som jag leker med och anpassar från bild till bild. Till exempel kan de bestå av teckningar jag gjort med kol, kritor, akvarell, gouache eller äggoljetempera - blandat med bilder ur böcker från 1800-talet eller tidigt 1900-tal, som jag hittat på antikvariat och fascinerats av.
Ofta handlar det om naturvetenskap, zoologiska studier och för den tiden nya upptäckter, astrologiska utflykter, anatomiska kunskaper - eller om människans känsloliv och sexualitet. Helt enkelt de stora frågorna om livets ursprung, mening och utveckling. Se växternas bladnerver, det myllrande livet i en regndroppe, universums stjärnor och galaxer, kropparnas celler och mikrober. Jag försöker uttrycka just den känslan, att tillhöra det ursprungliga, det som binder oss samman, de fina linjerna och de abstrakta mönster jag skapar - som för mig blir min kärleksförklaring till livet.  Cecilia Kraitz