Birgitta Samuelsson, ”Mina hav”, måleri och grafik
14 oktober – 5 november

” I mina bilder finns alltid en abstraktion av ett inre och ett yttre landskap, sprunget ur behovet att vara vid vatten och i musiken. Ibland finns figurativa inslag (trollsländor, träd). Vattnet, flödet och ljusspelet i grenverket är för mig detsamma som musikens rörelse. Jag hade egentligen tänkt bli dirigent.
– Rytmen är oerhört viktig i mina bilder – ibland bombastiskt för de stora gesterna och monumentaliteten. Ibland stilla, intimt – för det lilla formatet. Jag föddes i Karlskrona. Pappa var anställd vid marinen. Under uppväxten på Alnö, Sundsvall, följde jag ofta med och lotsade.
Måleriet är min utgångspunkt, men under 20 års tid har jag parallellt forskat och specialiserat mig på arbete med konstnärliga planglas i arkitektur och utfört ett flertal monumentala verk som Skaraborgs sjukhus, Skövde och Akademiska sjukhuset, Uppsala, ”Färgvandring”. Jag screentryckte själv de 54 glasen. Båda fullgjordes 2015. Mina screentryck återfinns på många sjukhus runt om i Sverige.  
 
Jag har varit Lektor i Screentryck på Konstfack 28 år. Jag ser fram emot att komma tillbaka till Blekinge och i Sölvesborg kommer jag att visa måleri och screentryck.”